لابراتوار فونت فارسی

لابراتوار فونت فارسی واژه خودساخته‌ای بود که برای برخی خدمات طراحی حروف پیشنهاد دادیم. از زمانی که در وبلاگ شخصی‌ام در رابطه با طراحی حروف نوشتم و به عنوان طراح فونت شناخته شدم همیشه درخواست هایی برای ایجاد تغییر در دیگر فونت‌ها داشته‌ام.
اغلب فونت‌های رایج و پر استفاده در ایران دارای مشکلات فراوان فنی هستند. از سال‌های دور هر گروه یا شرکتی برای برنامه یا هدف خود تغییراتی در آنها ایجاد کرده است که برخی مفید و برخی ناقص یا غیر استاندارد بوده است. از این رو بسیاری از کاربران در استفاده های خاص با مشکل مواجه می‌شوند و اگر مجبور باشند از همان فونت استفاده کنند راهی بجر مراجعه به یک متخصص طراحی فونت ندارند. علاوه بر این شاید بتوان گفت که طراحی و ساخت فونتی که بتواند در کاربردهای مختلف پاسخگو باشد غیر ممکن است.
از این رو در برخی موارد ممکن است نیاز به تغییر، تعمیر و یا شخصی سازی فونت خود باشید.

 

  • تغییر اندازه فونت: اگر قصد دارید فونت وب سایت اپلیکیشن ، نرم افزار و یا حتی چاپ جدید کتاب‌تان را تغییر دهید اما فونت جدید هم سایز با فونت قبلی نیست و فرصت یا امکان تغییر اندازه ها را ندارید. راه حل سریع تر تغییر سایز فونت است.
  • بهینه سازی فونت برای استفاده در وب: مهمترین ویژگی که باعث شده است واژه وب فونت رواج یابد این است فونت استفاده شده در یک وبسایت باید در مرورگرها و سیستم عامل‌های مختلف به خوبی عمل کند. در اغلب فونت‌های قدیمی یا حتی برخی فونت‌های جدید این قابلیت وجود ندارد.
  • کاهش حجم فایل فونت: برخی فونت‌ها به دلیل اینکه حاوی گلیف‌ها و ترکیبات متعددی هستند و یا از امکانات بهینه سازی استفاده نکرده اند حجم زیادی دارند. برای استفاده از این فونت‌ها در وب می تواند تا حد امکان حجم این فونت‌ها را کاهش داد.
  • استاندارد سازی فونت : همانطور که در ابتدای مطلب توضیح داده شد. بسیاری از فونت‌های فارسی حاوی کاراکترهای استاندارد نیستند. و برخی نیز ممکن است تا حدودی استاندارد را رعایت کرده باشند. به هر حال روز به روز گرایش به استاندارد سازی بیشتر می شود و توسعه دهندگان  وب سایت یا نرم افزار برای اطمینان از بی نقص بودن ذخیره محتوی فارسی‌اشان راهی بجز استفاده از فونت‌های استاندارد ندارند.
  • توسعه فونت: فونت‌ها هم مانند همه نرم افزار ها امکان توسعه یافتن دارند. یک فونت با ساختار حداقلی ساده هم میتواند کار تایپ را انجام دهد اما استفاده از امکانات کد نویسی می تواند عملکرد یک فونت را در حد زیادی توسعه دهد. مهمترین این امکانات شامل: تنظیم هوشمندانه فاصله حروف، اعراب گذاری دقیق و حساب شده، ایجاد استثنائات و استفاده از ترکیبات خاص در برخی کلمات است.
  • شخصی سازی فونت: جدای از رعایت استاندارد ممکن است شما بخواهید فونتی مخصوص به خود داشته باشید که عملکرد خاصی داشته باشد. این ویژگی حتی ممکن است به خروج یک فونت از حالت استاندارد منجر شود. Fontiran.com اگر چه این‌گونه درخواست‌ها را بر روی فونت‌های در حال فروش خود اعمال نمی کند. اما می توان این شخصی سازی را به صورت اختصاصی برای یک کاربر انجام داد.
  • اضافه شدن کاراکتر ویژه: در بسیاری از محیط های نوشتاری و گرافیکی امکان استفاده از کاراکتر ویژه وجود دارد. این کاراکتر ها ممکن است شکل خاصی از حروف یا کلمات باشد و یا حتی آیکن و علامت اختصاری باشد که برای شما کاربرد زیادی دارد و وجود آن در فونت کار شما را آسان می‌کند.

 

  • نکته مهم : برای ایجاد تغییر در فایل فونت‌هایی که Fontiran.com  صاحب امتیاز آنها نیست طراح یا صاحب امتیاز اصلی باید اجازه تغییر در فایل را داده باشد.

اگر پرسشی در این زمینه دارید در بخش نظرات مطرح کنید تا  شما را راهنمایی کنیم. (اگر ایمیل خود را وارد کنید بهتر است. چون می توانیم پاسخ را به ایمیل شما هم ارسال کنیم.)

اشتراک گذاری این پست :

دیدگاه‌ها

dan.abr.46@gmail.com
دانیال آب روشن
۱۳ آبان ۱۳۹۴ در ۱۸:۰۵

تنها مشکل ایران سن سریف، باگ هایش هنگام نمایش در برخی دیوایس های اندرویدی ست.

    moslmo@yahoo.com
    مدیریت
    در پاسخ به دانیال آب روشن
    ۱۳ آبان ۱۳۹۴ در ۲۱:۳۹

    لطفاً‌بفرمایید باگ ها چیست؟ اگر منظور شما موقعیت بد قرار گرفتن در اکشن بار و نا هماهنگی با لاتین است این دو در نسخه جدید کاملاً رفع شده است.

alirezasohrabi8@gmail.com
علیرضا
۱ آبان ۱۳۹۴ در ۲۰:۴۸

با سلام.
چرا فونت تو اندازه کوچکتر بد نمایش داده می شود. عکس زیر را نگاه کنید:
http://s3.picofile.com/file/8218785276/Capture.PNG
اون اندازه کوچک را نگاه کنید، دندانه های زیادی در کنار فونت است

    moslmo@yahoo.com
    مدیریت
    در پاسخ به علیرضا
    ۲ آبان ۱۳۹۴ در ۰۰:۰۹

    در بعضی ویندوزهای 7 فقط در محیط فایرفاکس این مشکل (رندر بد) وجود دارد. دلیل آن هم نصب نبودن دایرکت رایت است. دایرکت رایت همراه با بسیاری نرم افزارها خود به خود نصب می‌شود.

    parvareh.armin@gmail.com
    آرمین
    در پاسخ به علیرضا
    ۷ فروردین ۱۳۹۵ در ۱۶:۵۰

    من در ویندوز 10 هم این مشکل را دارم.

      moslmo@yahoo.com
      مدیریت
      در پاسخ به آرمین
      ۷ فروردین ۱۳۹۵ در ۱۸:۲۳

      از آخرین نسخه و حتما از فونت های موجود در فولدر webfonts استفاه کنید.

s2sepehr@gmail.com
sepehr
۱۵ مهر ۱۳۹۴ در ۱۶:۰۴

با سلام .
ما فونت ایران سنس رو خریدیم و قصد داریم توی اپلیکیشن اندروید استفاده کنیم ولی متاسفانه عدد ها هم چنان انگلیسی هستن .
چه راهی را پیشنهاد می کنید ؟‌

    moslmo@yahoo.com
    مدیریت
    در پاسخ به sepehr
    ۱۹ مهر ۱۳۹۴ در ۱۶:۰۷

    منتظر نسخه بعدی فونت ایران سنس باشید. در نسخه بعدی راه حل استانداردی برای فارسی کردن اعداد انگلیسی خواهیم داشت.

siamakvip@gmail.com
سیامک
۱۱ مهر ۱۳۹۴ در ۱۲:۰۶

با سلام و ادب
بنده میخواستم بپرسم که اگر ما نیاز داشته باشیم برای شرکت خود یک فونت اختصاصی داشته باشیم، که شامل کلیه کاراکترهای فارسی و انگلیسی بوده و در محیط های نرم افزاری مانند آفیس و … هم بتوان از آن بهره برد، علاوه بر این نسخه وب هم داشته باشد، هزینه حدودی طراحی چنین فونتی چقدر خواهد بود؟
البته مطمئنم پاسخ دقیق نخواهد بود و پارامترهای مختلفی بر روی آن اثر میگذارد، ولی در این مرحله حدود هزینه را میخواهم بدانم.
و سوال دوم اینکه اگر همین سناریو را بدون طراحی فونت جدید، بلکه برای تغییر و اصلاح یک فونت موجود بخواهیم چطور انجام خواهد شد؟
سپاس